van menstruatie tot overgang

Hi, ik ben Margot en ben al vanaf mijn 9e jaar, zoals men dat vroeger noemde "een echte vrouw". Ik vergeet het nooit meer, het was een zonnige zondagmorgen in oktober. Ik stond al vroeg op om naar het toilet te gaan en toen zag ik bloed in het toilet. Geen idee waar ik die wijsheid vandaag haalde maar ik wist meteen wat het was. Gelukkig had mijn moeder van die dikke maandverbandjes liggen en ik nam er 1. Huppelende en vrolijk ging ik naar de slaapkamer van mijn ouders 'Mam, pap, ik ben ongesteld'. 

In onze familie was het traditie dat we elke zondag bij oma op de koffie gingen. Dus ook deze zondag. 

Goh wat waren mijn oma en tantes blij toen mijn moeder vertelde dat ik voor het eerst ongesteld was geworden.

De volgende dag werd er taart gehaald en ik kreeg allemaal kadootjes. Het was herfstvakantie dus ik hoefde niet naar school. 

 

Maanden later was ik niet meer zo blij. Ik was minimaal 3 dagen ziek van de pijn en ik menstrueerde zo heftig dat ik heel vaak lekkage had. Ik schaamde me het meest toen we met de klas van de sporthal terug fietsten naar school. Iemand zei 'He Margot er zit modder op je rok'. Ik droeg een mooie hemelsblauwe rok, mijn favoriet, en dacht 'oh nee, weer lekkage'. Ik was inmiddels al 10 maar wist dat het foute boel was. De meester stuurde me naar huis om mij om te kleden, hij wist wel wat er aan de hand was.

Toen ik naar het toilet ging zag ik die maandverbandjes weer en dacht, dat helpt niet. Ik riep mijn moeder en vroeg of ik tampons mocht gebruiken. Dat mocht, Wat een opluchting, ik kon eindelijk vrij bewegen zonder lekkage.

Maar de pijnen en hevige bloedingen bleven. Toen ik 16 was ben ik met mijn moeder naar de huisarts gegaan De dokter schreef mij toen de pil voor. Dat was voor mij toen de ideale oplossing, dacht ik.........

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Margot (zaterdag, 27 oktober 2018 18:55)

    Volg mijn blog...
    Wil je meer weten, laat een commentaar achter.
    Wil je liever privé reageren stuur dan een email